Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Gökçeada Meslek Yüksekokulu Dış Ticaret Bölümü

Program Çıktıları

Dış Ticaret Bölümü, Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) kapsamında, öğrencilere hem ulusal hem de uluslararası düzeyde tanınan yeterlilikler kazandırmayı hedefleyen bir programdır. TYYÇ'nin sağladığı şeffaflık, tanınma ve hareketlilik gibi hedeflerle uyumlu olarak, bu bölümde eğitim gören öğrenciler, dış ticaret alanında gerekli bilgi, beceri ve yetkinliklere sahip olarak mezun olurlar. Belirlenen bu çerçevenin etkin işletilmesi dış ticaret alanında yetkin profesyoneller yetiştirmeyi amaçlayan bir eğitim sistemimizin temelini oluşturmaktadır.

Dört yarı yıllık Dış Ticaret Programını başarı ile tamamlayan her bir öğrenci,

1 - Mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur.

2 - İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.

3 - Mesleği için güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, etkin şekilde kullanır.

4 - Mesleği ile ilgili bilişimteknolojilerini (yazılım, programvb.) etkin kullanır.

5 - Mesleki problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir.

6 - Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin biçimde sunabilir, anlaşılır biçimde ifade eder.

7 - Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır.

8 - Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir.

9 - Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir.

10 - Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar.

11 - İş hayatında karşılaşılan ekonomik koşulları analiz edebilir, iş çevrelerinde kişiler ile etkin iletişim kurabilir, finansal verileri değerlendirebilir ve veri analizine dayalı etkin stratejik kararlar alarak yatırım süreçlerini yönetebilir.

12 - İşletme ve pazarlama alanında edindiği bilgilerle etkin pazarlama teknikleri uygulayabilir, bir işletmenin sistemini dizayn edebilir ve dijital pazarlama analitiğini kullanarak stratejiler geliştirebilir.