Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Gökçeada Meslek Yüksekokulu Dış Ticaret Bölümü

Adım Adım Staj Rehberi

Staj İşlemleri: Başvuru Aşamasından Defter Teslimine Kadar Olan Süreç

1. Staj Dönemi: 01 Temmuz 2025 - 12 Ağustos 2025

2. Staj Dönemi: 14 Temmuz 2025 - 25 Ağustos 2025

Staj yapılacak şirketin, kurumun veya kuruluşun belirlenmesinde belirli şartlar bulunmaktadır. Dış Ticaret öğrencilerimiz yalnızca aşağıdaki şartları sağlayan yerlerde stajlarını yapabilirler.

- Dış Ticaret- İthalat - İhracat Firmaları

- Firmaların İthalat - İhracat Departmanları

- Gümrük Müşavirlikleri

- Uluslararası Nakliyat/ Taşımacılık Firmaları

- İhracatçı Birlikleri

- Serbest Bölge İdareleri

Yukarıdaki niteliklere haiz bir kurumda staj imkanı bulan öğrencilerimiz aşağıdaki süreçleri izleyerek staj işlemlerini başlatabilirler.

1. Zorunlu Belgelerin Doldurulması:

  • Öğrenciler, aşağıdaki zorunlu belgelerin çıktısını almalı ve belgelerdeki öğrenci bilgilerini eksiksiz bir şekilde mavi mürekkepli kalem ile doldurmalıdır.
  • İlgili formda kurum tarafından doldurulacak bir alan varsa bu alanın kurum yetkilisi tarafından mavi mürekkepli kalem ile doldurtulup, imzalanması sağlanmalıdır.

(Aşağıdaki belgelere üzerlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.)

 

2. Belgelerin Öğrenci İşleri’ne Teslimi ve Sigorta Girişinin Yapılması:

  • Öğrenciler doldurdukları zorunlu belgelerle birlikte staj yapılacak kurum hakkında ön görüşme yapmak üzere program danışmanına başvurmalıdır.
  • Program danışmanından sözlü ön onay alan öğrenciler, belgelerini öğrenci işlerine teslim etmelidir.
  • Öğrencilerin belgelerini teslim etmeleri ardından Öğrenci İşleri görevlisi tarafından öğrencinin sigorta girişi yapılır.
  • Girişin yapıldığına dair sigorta giriş bildirgesi Öğrenci İşleri görevlisi tarafından öğrenciye elden teslim edilir. (Bu resmî belge işveren tarafından talep edilebilir.)

 

3. Staja Başlamadan Yapılması Gereken Hazırlıklar:

Öğrenciler staj başlamadan aşağıdaki belgelerin çıktısını almalı ve kuruma bu belgelerle gitmelidirler.

(Aşağıdaki belgeleri üzerlerine tıklayarak indirebilirsiniz.)

*Bu belgeler dışında öğrencinin sigorta giriş bildirgesini de yayında götürmesi faydasına olacaktır.

 

4. Stajın Yapılması:

  • Staj, belirlenen kurumda 30 iş günü süresince gerçekleştirilmelidir.
  • Staj boyunca öğrenci tarafından günlük olarak staj defteri doldurulmalıdır. (Detayı “5. Staj Defterinin Hazırlanması” başlığında açıklanmıştır)
  • Stajyer Öğrenci Günlük Devam Takip Çizelgesi’ne öğrenci tarafından günlük olarak imza atılmalıdır. Staj bitiminde bu belge işyeri birim yetkilisine kaşe ve imza ile onaylattırılmalıdır.
  • Öğrenci tarafından Staj Değerlendirme Formunun çıktısını alınıp, kurum yetkilisine teslim edilmelidir. Bu form staj bitiminde staj yeri yetkilisi tarafından doldurularak onaylı ve gizli ibareli kapalı zarf içerisinde Yüksekokulumuza gönderilecektir. Öğrenci doldurulmuş formu görmemelidir.
  • Özel sektörde faaliyet gösteren ve devlet katkısından yararlanmak isteyen kurumlar İşletmelerde Mesleki Eğitim Sözleşmesi Formu’nu mutlaka doldurmalıdır.

ÖNEMLİ: Staj süresi boyunca öğrencinin yıllık veya idari izin kullanması, sağlık raporu alması, izinsiz olarak staja devam etmemesi veya stajı yarıda bırakması durumunda DERHAL ZAMAN KAYBETMEDEN program danışmanı veya yüksekokulumuz öğrenci işleri ile iletişime geçmesi gerekmektedir. Bahsi geçen durumların Yüksekokulumuz tarafından SGK'ya bildirilmemesi durumunda 5510 sayılı Kanun'un ilgili maddesi gereğince İDARİ PARA CEZASI ile karşı karşıya KALINACAKTIR.

 

5. Staj Defterinin Hazırlanması:

  • Staj defteri, staj yönergesine ve Dış Ticaret programının özel şartlarına uygun şekilde hazırlanmalıdır. Staj defteri doldurulurken mavi mürekkepli kalem kullanılmalıdır.
  • Her iş günü için bir sayfa kullanılmalıdır. Fazladan sayfaya ihtiyaç duyulması durumunda yeni bir staj dosyası sayfası çıktısı alınmalı, yapıştırma yapılmamalıdır.
  • Her bir sayfa doldurulduktan sonra ilgili departman sorumlusuna onaylatılmalıdır.

Staj yaptığınız kuruma özel defter hazırlama kılavuzunu görmek için tıklayınız.

 

6. Staj Defterinin Teslimi:

  • Hazırlanan staj defteri, yönergeye ve ilgili programın gerekliliklerine uygun olarak teslim tutanağıyla birlikte, belirtilen tarihlerde program danışmanına teslim edilmelidir.
  • Teslim tarihlerinden sonra getirilen staj defterleri kabul edilmeyecek ve değerlendirmeye alınmayacaktır.

7. Stajın Değerlendirmesi:

  • Staj defterleri, program danışmanı tarafından kontrol edilip teslim alındıktan sonra, belirlenen tarihlerde, Staj Değerlendirme Komisyonu tarafından değerlendirilir.